DE MAGIE VAN MANIFESTO

Er is met die twee vestigingen van Manifesto iets bijzonders aan de hand. De ruimte doet iets met mensen. Maakt dat ze ontspannen worden, onthaasten, zich open stellen, de diepte ingaan.

Dat is niet geheel onverwachts. Toen ik samen met styliste en kunstenares Sharon Manassen de eerste ruimte, die in Amsterdam, nu meer dan 3 jaar geleden inrichtte, was dat precies wat ons voor ogen stond.

Want waar Manifesto ondernemers op coacht is hun droom, dat wat zij heel graag willen bereiken, de betekenis die zij met hun bedrijf zoeken en dat zijn geen zaken die je een twee drie uit je mouw schudt. Zelfs als je denkt je dat je het weet, zit er bij doorvragen meestal nog veel meer achter. Deze diepste wensen en verlangens naar boven halen en bespreekbaar maken daar moest de ruimte aan bijdragen.

Dat deed het. En hoe!

Steeds vaker vroegen de leden/klanten van de coöperatie van en voor ondernemers Manifesto of zij de ruimten – met een ‘n’, want er is nu ook een vestiging in Breda – ook voor zichzelf, voor een workshop, presentatie of belangrijke bespreking mochten gebruiken. Ook ik heb de ruimten regelmatig gebruikt voor ingewikkelde besprekingen en workshops en merkte keer op keer dat wat Sharon en ik voor ogen stonden ook werkelijk gebeurde.

Onlangs vroeg buurman in Amsterdam De Persgroep Nederland of zij ook van onze ruimte gebruik mochten maken. Daar hebben we goed over nagedacht, want de core business van Manifesto is zeker geen locatie-verhuur. We zeiden uiteindelijk ja, maar als we onze ruimten dan toch aan derden verhuren, dan toch het liefst aan maatschappelijk relevante en betekenisvolle organisaties. De doelgroep waar Manifesto zich op richt.

We hebben samen met Camille Sébastien – die ook de site van Stichting Schaal van Betekenis heeft gemaakt opnieuw een uiterst simpele site te bouwen die binnenkort, ergens in de loop van volgende week online gaat:

www.deMagievanManifesto.nl