Wie zijn de ondernemers die zich aansluiten bij Manifesto? Wat drijft hen?

Wie zijn de ondernemers die zich aansluiten bij Manifesto? Wat drijft hen? Deze keer: Job Reinbergen van Essim. Over een alsmaar groeiende onderneming en de noodzakelijke zoektocht naar balans.

Kansen zien en grijpen, de ambitieuze ondernemer Job Reinbergen (24) doet niets anders. Op zijn vijftiende startte hij met het importeren van producten uit China en stopte 3 jaar later met zijn opleiding. Zijn klanten zijn bekende namen, zoals Vakantieveilingen, GeenStijl, Groupon en verschillende airlines. Voor hen laat hij customized producten en daily deals maken. Met zijn bedrijf ESSIM beschikt hij over een wereldwijd netwerk van producenten, leveranciers, distributeurs en consumenten.

Insectenproteïne
Wat is dan de volgende stap als je al zo jong zo succesvol bent?
“Mijn leven staat in het teken van optimaliseren”, vertelt hij. “Er is altijd wel íets wat beter kan. Ik vind voeding en gezondheid heel interessant: wat krijg je binnen en hoe kun je dat beter doen? Zo ben ik terecht gekomen bij supplementen en toen heb ik voor deze markt een nieuw bedrijf opgericht.”
Dus is hij nu bezig met de productie van insectenproteïne, als eerste in Europa. In het assortiment komen dan ook nootropics -voor het verbeteren van cognitieve functies- en CBD-olie, een natuurlijke pijnstiller. Hij wil er een eigen merk van maken.

Geen vluchtige initiatieven meer
En er zijn plannen voor meer. Na jarenlang alleen maar met trends bezig te zijn geweest, wil hij geen vluchtige initiatieven meer. Zijn doel: investeren in projecten en bedrijven voor de lange termijn.
“Ik zie mijn werk als golfsurfen. Elke trend is een nieuwe golf. Ik probeer de voorste golf te pakken. En als anderen die golf later ook pakken, zoek ik naar een nieuwe golf. Maar dat surfen is best vermoeiend. Daarom wil ik nu aan een boot bouwen, waar ik constant op kan blijven varen. Tien jaar non-stop. Gewoon rechtdoor en iets meer ontspannen. En dan wil ik een boot die zo stevig gebouwd is, dat de boot doorvaart als ik afstap.”
Job geniet weliswaar intens van het ‘surfen’, maar een tijdje geleden moest hij daar ook de prijs voor betalen. “Ik kreeg een hernia door de stress. Dat is niet zo gezond natuurlijk, zeker niet als je zoiets krijgt met je 24e.”

Administratie delegeren
Dus besloot hij ook zélf zijn vrije tijd te optimaliseren. “Ik heb niet veel vrije tijd, maar als ik even vrij ben, dan probeer ik de telefoon uit te zetten. Op vakantie doe ik ‘m uit. Voorheen deed ik dat niet. Maar het blijft verleidelijk om toch die ene afspraak per mail te bevestigen. Maar goed, ik weet: al lijkt het een kleine handeling, met je gedachten ben je dan weer aan het werk.”
Ook delegeren hoort daarbij. Zoals de administratie, die Manifesto voor hem verzorgd. “Ik heb vijf BV’s die internationaal verkopen en de administratie is daardoor een stuk complexer geworden. Manifesto zorgt ervoor dat er toch overzicht is, terwijl ik met andere activiteiten bezig ben. Ik kan bijvoorbeeld inloggen bij Yuki en dan krijg ik meteen het overzicht dat ik nodig heb.”

Scorebord
Ook is hij nieuwsgierig naar het Scorebord van Manifesto, zodat hij eens kan zien wat zijn score is op verschillende waardes. “Ook wat je balans tussen werk en privé betreft”, vertelt hij. Zijn nieuwe koers moet uiteindelijk ook terug te vinden zijn in het scorebord, verwacht hij: bouwen aan ondernemingen die rustig blijven groeien. “Gericht op producten met een duurzaam motief en interessante winstmarges”. Dat wel natuurlijk.