Wie zijn de ondernemers die zich bij Manifesto aansluiten? Wat drijft hen?

Wie zijn de ondernemers die zich bij Manifesto aansluiten? Wat drijft hen?
Deze keer: Lisanne Addink-Dölle van VerdraaidGoed. “Diep van binnen zit er iets in mij dat heel slecht tegen verspilling kan.” Een gesprek over hoe iets van ‘waardeloos’ waardevol kan worden.

VerdraaidGoed houdt kantoor in BlueCity Rotterdam, een circulaire voorbeeldstad, waar bedrijven werken die willen bijdragen aan een circulaire economie. Hier wil VerdraaidGoed Nederland meer circulair maken door reststromen opnieuw waarde te geven. Reststromen die VerdraaidGoed in haar productie zoal een tweede leven geeft zijn reclamedoeken die zij verwerken tot hoogwaardige tassen, maar ook koffiedik, dat zij zien als grondstof waaruit ze waardevolle bio-chemicaliën winnen en bio-plastics maken.

“Het begon met de upcycle-adviestak van VerdraaidGoed inclusief eigen productontwikkeling en werkplaatsen om de ideeën ook te kunnen realiseren. Dit resulteerde in drie dochterondernemingen die ieder gespecialiseerd zijn in een specifieke reststroom: Beat the Bag, NS Upcycle en Coffee Based. Het afgelopen jaar is daar nog een online platform voor de verkoop van circulaire producten bij gekomen, LoopedGoods.”

Waardevol
“Tot nu toe ging de groei van VerdraaidGoed heel organisch. Nieuwe dingen kwamen als vanzelf op ons pad. Het is onze kracht nieuwe initiatieven, kansen, producten, samenwerkingen te zien en ermee aan de slag te gaan. Beslissen doen we vooral op gevoel. Zo kwam er onlangs een verzoek voor het openen van een vestiging op Sint Maarten. Rationeel gezien is er in Nederland werk genoeg. We zijn nog bezig met het bouwen van een stevige basis hier en als we er puur commercieel naar zouden kijken, moeten we het niet doen. Toch gaan we in op de vraag, omdat we er waanzinnig enthousiast van worden en ons onderbuikgevoel zegt dat we deze kans niet kunnen laten liggen, omdat onze expertise nu heel hard nodig is op Sint Maarten.” Lisanne spreekt over ‘we’, want ze runt het bedrijf sinds 2013 samen met haar partner Remco.

Hun missie gaat verder dan het meer circulair maken van Nederland. VerdraaidGoed wil ook op sociaal maatschappelijk gebied een verschil maken. “We willen vooral lokaal werk bieden aan mensen met een afstand op de arbeidsmarkt. Hiervoor werken we samen met verschillende sociale werkplaatsen. Zo werken we met een aantal naaiateliers voor de productie van onze tassen waar veelal allochtone vrouwen werken. Een andere samenwerking is met een dagbestedingscentrum waar vooral mensen met Down Syndroom werken. Deze mensen hebben we speciaal opgeleid om de afhandeling van onze webaankopen van LoopedGoods te doen.. Voor ons volgt deze manier van werken vanzelfsprekend uit onze missie: ‘van waardeloos naar waardevol’.”

Harde groei
VerdraaidGoed bestaat nu ruim zes jaar en blijft groeien. Deze groei en de huidige omvang van het bedrijf vraagt een andere manier van sturing en organiseren dan voorheen.

“We merken dat we nu kritischer moeten worden met wie we gaan samenwerken. We zijn begonnen met alles zelf te doen, maar nu is het zover dat we steeds meer bij andere partijen neerleggen. Bij de harde groei die we doormaken past een partij als Manifesto, die met meer afstand en minder emotie meedenkt en meekijkt met de richting waar we naar toe willen, vooral uit oogpunt van de financiële stand van zaken.”

Manifesto als een upgrade
De vorm van hun onderneming is complex: van advieswerk, productiewerk tot de webshop, waarbinnen een deel op voorraad en een deel doorverkoop van circulaire producten van andere producenten is. Dit maakt dat boekhoudtechnisch ook met al deze bedrijfsvormen rekening moet worden gehouden. “Samen met Manifesto hebben we hard gewerkt om hierin tot een werkbare structuur te komen. In de contacten met Manifesto bleek, dat ze zich echt verdiepen in wat we doen en wat wij als persoon en als ondernemer willen.”

De overstap naar een nieuwe accountant omschrijft Lisanne als een grote verhuizing, maar wel één van grote waarde. “We zitten in een ‘nieuwe jas’, een upgrade, en het bevalt goed. Vanuit hier kunnen we verder bouwen.”